El grup dedicat a la fabricació de calç participa en el projecte LightNet per desenvolupar una tecnologia que permet fixar CO2 en superfícies usant la llum solar
La captura i emmagatzematge del CO2 de l’aire és una de les estratègies que s’han posat sobre la taula per a la reducció de gasos amb efecte d’hivernacle. En la recerca de solucions innovadores per mitigar la crisi climàtica, l’empresa penedesenca Cales de Pachs, Sorigué i l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) treballen conjuntament en el desenvolupament d’una tecnologia que permet fixar CO2 en superfícies utilitzant la llum solar.
El nom que s’ha donat a aquest projecte és LightNet i la recerca s’està duent a terme al complex industrial de La Plana del Corb (Lleida) de Sorigué. La tecnologia LightNet ha estat ideada i patentada per investigadors de l’ICN2.
Aquesta solució es basa en un procés químic que es produeix de forma natural a la roca calcària i altres minerals mitjançant el qual es fixa CO 2 atmosfèric en forma de carbonat càlcic. LighNet potencia aquest procés utilitzant la llum solar, donant lloc a una tecnologia eficient i neta.
Un altre aspecte que aporta valor a aquesta solució és que el material a base de calç necessari per a la seva producció es pot aconseguir de manera local i a baix cost. Per les proves a escala real, ICN2 i Cales de Pachs han desenvolupat un producte amb dues presentacions diferents que seran testats a les instal·lacions de Sorigué a Balaguer.
La primera es presenta en un format semblant al guix, que pot ser aplicat en diferents superfícies. La segona són petites esferes que poden estar contingudes a estructures metàl·liques a l’aire lliure. Les dues opcions estan ideades perquè es puguin integrar fàcilment a entorns urbans.
En una primera fase, el material s’ha aplicat en format de “guix” en diferents formulacions sobre una dovella de formigó per avaluar-ne el rendiment sota diverses condicions. En una segona fase, es valorarà la aplicació a altres superfícies i elements de mobiliari urbà.
Considerant tots aquests aspectes, la captura de CO2 potenciada per la llum es converteix en una via innovadora a explorar en la lluita contra la crisi climàtica.